Det är inte HÄLSOSAMT!

 
Det är brand på hjärnkontoret och alla hjärnceller bara springer omkring med armarna i vädret och skriker *FIIIIIREEEEE!!!" (för ja, de tänker på engelska). Medan fingrarna bara: "SKRIVAAAAAAA!!!!"
 
Och vad handlar den här branden om då? 
 
Samhällsideal. Normer. Tankar. Känslor. 
 
"Varför ska man vara nöjd med att vara ohälsosam?" I sammanhanget att det inte är okej att vara nöjd om man är överviktig, för det är hälsofarligt. Och jag vill skrika och slåss lite. 
 
Min fråga tillbaka är - Varför skulle man INTE få vara nöjd? 
 
Det kanske inte är fysiskt hälsosamt att vara överviktig. Samtidigt är det kanske inte fysiskt hälsosamt att vara underviktig. Man behöver inte ens vara fysiskt hälsosam som normalviktig. Men kan man inte få vara nöjd för det? Varför ska någon annan bestämma om en person ska få känna sig nöjd eller inte med sin vikt?
 
Varför ska vi vara nöjda med oss själva när vi kan vara smala och snygga och stoppa fingrarna i halsen och gråta lite och undra varför världen är ett jävla helvete för att inte just vi föddes snygga och smala?
 
"Det är skillnad på att tycka om sig själv och att vara nöjd. Man kan få tycka om sig själv även om man är överviktig, men varför ska man vara nöjd?"
 

Varför ska man inte få vara nöjd? Anser t.ex. läkare att ens vikt är en hälsorisk, ja då kanske man behöver göra något åt det. Men man kan väl ändå vara nöjd? Vad avgör om det är ok eller inte att vara nöjd? En person kan vara nöjd med sig själv, gå ned tio kg och fortsätta vara nöjd. Är det mindre ok än att vara överviktig och missnöjd för att sedan gå ned trettio kg och då vara nöjd? Är det en allvarlig hälsorisk att vara nöjd med sig själv oavsett vikt och utseende?
 
Förklara för mig, snälla. 
 
För vad jag ser för problem med att vara nöjd resp. vara missnöjd med sig själv är INTE att den nöjda personen utsätter sig själv för risker, tillåter sig själv att bli allvarligt sjuk eller liknande. Jag ser problemen hos den missnöjda personen. Den missnöjda personen som ser sig själv i spegeln och vänder och vrider på sig och undrar "varför jag? Varför kan inte jag få se ut som ALLA ANDRA?". Den missnöjda personen som försöker och försöker och mår sämre och sämre och skyller på sig själv. Ser sig som misslyckad och undrar varför världen är en sån hemsk plats. Den missnöjda personen kämpar och kämpar, hetsäter och kräks. Svälter sig själv och övertränar. Mäter mage och armar och lår, missbrukar vågen och lusläser varenda matpaket. Slänger halva skafferiet. För det är ju OHÄLSOSAMT att vara som idealet. 
 
Vem är ohälsosamast? Den nöjda som trivs med sig själv? Eller den missnöjda som försöker ändra på sig själv så till den grad att personen utvecklar dåliga beteenden? Mår psykiskt dåligt? Kanske bygger upp en stark och svår ätstörning? Den missnöjda personen som trots enormt kämpande inte kan acceptera sig själv. Som aldrig blir nöjd. Som ger upp. Som inte ser världen som en plats där personen hör hemma?
 
Den missnöjda personen som lika gärna kan vara underviktig eller normalviktig som överviktig. Men inte ser sig själv som personen borde se sig själv. Inte ser sitt rätta jag, för idealet har suddat ut det rätta jaget. 
 
Vem har rätt att bestämma om en annan människa får vara nöjd eller inte? Vem avgör vad som är hälsosamt resp. ohälsosamt? Vad är värst - att finnas i riskzonen för fysiska sjukdomar, eller befinna sig djupt nere i de psykiska problemen?
 

En liten nattbrand i hjärnkontoret bara. God natt. 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Emilia

Åh vad jag gillar det här inlägget. Du har så rätt i det du skriver! Varken "hälsosamhet" eller nöjdhet har något direkt samband med vikten. Alla är vi olika och har olika förutsättningar, men ingen ska behöva känna att hen har mindre rätt att vara nöjd bara för att man inte råkar passa in i det som anses som idealt. Tvärtemot, man ska vara nöjd över att man är nöjd :)

Svar: Precis!
Vilja - Train Eat Live

2014-05-29 @ 21:32:04
Postat av: Katta

Hej vad fin blogg du har :) Sååå in design! Kolla gärna in min blogg. Kram

Svar: Tack så jättemycket! :)
Vilja - Train Eat Live

2014-06-02 @ 12:44:08
URL: http://shettisdrottning.blogg.se
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Follow on Bloglovin